Sandvik Mining and Rock Technology är en globalt ledande leverantör av lösningar inom gruvdrift och konstruktionssektorn och man använder ställdon för att ställa in manöverpanelen i förarhytten. På så sätt kan man enkelt anpassa hytten efter olika längder på operatörerna. Företaget har under lång tid varit ledande inom säker hyttkonstruktion och man erbjuder FOPS/ROPS-certifierade stål- och syrasäkra hytter till borriggar. Sandvik underjordiska borrar erbjuder även högsta möjliga operatörsskydd och komfort.
Enkel ergonomi i tunga maskiner
Borrningen styrs via en manöverpanel. Ergonomi blir en allt viktigare faktor och detta kräver att panelen enkelt kan justeras horisontellt och vertikalt efter olika operatörers behov, och eftersom allt arbete utförs endera sittande eller stående blir justeringsbehovet ännu viktigare. Den horisontella inställningen görs enkelt med hjälp av guideskenor, däremot innebär panelens vikt att man behöver mekanisk assistans för vertikal inställning.
”Förr använde vi manuell inställning med hjälp av skruv och vred, i praktiken visade sig detta ofta vara ganska besvärligt. Detta innebar att operatörerna inte justerade manöverpanelen och medförde att operatören fick arbeta i en obekväm position”, berättar Mika Väisänen, projektingenjör på Product Development Department.
”Till vår nya underjordiska borrigg, Sandvik DD422i, sökte vi efter en elektrisk lösning för höjdjustering av manöverpanelerna. Det var inte aktuellt att använda hydraulik eller tryckluft, vi ville inte ha ytterligare slangar och hål i hytten.”
Kvalitet och tillit till produkterna var avgörande faktorer
Enligt Mika Väisänen valde Sandvik en elektrisk ställdonslösning från LINAK eftersom den passade för ändamålet, utan att man skulle behöva göra några större förändringar eller nykonstruktioner. Det är en komplett och kostnadseffektiv lösning för höjdjustering.
Sandvik tog fram en modell av hytten i naturlig storlek innan den togs i produktion, på så sätt kunde man säkerställa både hållbarhet och funktionalitet för de olika komponenterna och systemen. Till justeringen av manöverpanelerna föll valet på ställdon LA23, tack vare den lämpliga storleken, kraften och IP-klassningen.
”Målsättningen för Sandvik Mining and Rock Technology är att uppnå noll skador på personalen, miljön som vi arbetar i, våra kunder och våra leverantörer”, säger Mika Väisänen och tillägger:

”De automations- och säkerhetsfunktioner som vi erbjuder i Sandvik DD422i och andra borriggar i vår nya borrgeneration innebär att vi kan garantera optimala arbetsförhållanden och en hög säkerhetsnivå. Förbättrad ergonomi är ett tydligt bevis på att Sandvik utvecklar och erbjuder världens bästa kvalitet inom operatörsmiljö. Ett ställdon på rätt plats kan vara betydligt viktigare än det ser ut.”

Mika Väisänen stående vid manöverpanelen
Driftprincip:
- Operatören väljer om man vill stå upp eller sitta och kan därefter ställa in manöverpanelen till korrekt ergonomiska läge genom att trycka på en knapp
- Önskad höjd ställs in med hjälp av ställdonet
Medarbetarnas komfort och arbetsergonomi förbättras markant genom att med hjälp av ställdon justera in pedalerna, armstöd och manöverpanel. Dessutom bidrar justering av steg och skyddsräcken, samt arbets- och varningslampor och kameror, till att operatören får en bekvämare och säkrare arbetsmiljö.
Sandvik är en högteknologisk, global maskinteknikkoncern som är marknadsledande inom olika områden – verktyg och verktygssystem för metallbearbetning, utrustning och verktyg, service och tekniklösningar inom gruvdrift och konstruktionsindustri, produkter av avancerat rostfritt stål och speciallegeringar, samt produkter för industriell uppvärmning.
2016 hade koncernen ungefär 43 000 medarbetare och en försäljning på över 82 miljarder SEK i mer än 150 länder. Sandvik Mining and Rock Technology är ett affärsområde inom Sandvik-koncernen och man är en globalt ledande leverantör av utrustning och verktyg, service och tekniska lösningar inom gruvdrift och konstruktionsindustri. Hos Sandvik i Tampere tillverkas borriggar för underjordiskt arbete och arbete ovan mark inom gruvdrift och konstruktion.