Kontakta oss här
Case story

Obemannad avfallsanläggning med ställdonsteknik

För att en avfallsanläggning ska kunna vara obemannad måste det dagliga arbetet kunna skötas helt automatiskt. Detta är fallet på två mindre avfallsanläggningar i det danska samhället Holbæk, här reglerar totalt 19 ställdon från LINAK automatiskt mängden slam i anläggningens slambäddar.

Ställdon

De två obemannade anläggningarna i Svinninge och Gisline ligger under Kim Skov Hansens ansvarsområde. Han är produktionstekniker på FORS A/S, som har hand om avloppsvattenreningen i samhällena Holbæk, Lejre och Roskilde. Anläggningarna är obemannade, men Kim Skov Hansen utför kontroller några gånger i veckan för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Med ställdon från LINAK så slipper man problem:

Tidigare hade vi en pneumatisk lösning installerad, men det blev alltid problem. Vatten fylldes upp i lyfttrycksystemet om vi inte inspekterade och avlägsnade fukt från systemet då och då. Lösningen med elektriska ställdon är betydligt bättre eftersom dessa inte behöver inspekteras och underhållas så ofta”, berättar Skov Hansen.

 

Automatisk ventilreglering

Ställdonen på anläggningarna i Svinninge och Gislinge är LA36 och används huvudsakligen för att reglera slammängden i slambäddarna. Slambäddarna matas med överflödsslam från avloppsanläggningarna en gång per dag när de elektriska ställdonen öppnar knivventilerna. Som Kim Skov Hansen förklarar:

Öppningen följer en fast cykel som ställts in och utförs automatiskt. Men ibland måste ventilerna vara öppna kortare eller längre tid än vad som ställts in för cykeln. Vid dessa tillfällen gör jag en bedömning tillsammans med min laboratorieassistent och, vid behov, kan vi enkelt reglera öppningssekvensen via fjärrstyrning från en dator.

Slambäddarna fungerar genom att överflödsslam rinner in i bädden, därefter sipprar vattnet långsamt undan medan slammet lämnas kvar. Efter 10–11 år töms bäddarna på slam och processen börjar om på nytt. Det är viktigt att låta bäddarna vila någon gång ibland så att de kan torka upp. När det behövs inaktiverar Kim helt enkelt ställdonens fasta öppningsfrekvens.

Obemannad avfallsanläggning med ställdonsteknikEn slambädd matas dagligen med överflödsslam.
 
 

Fördelen med elektriska ställdon

Kim Skov Hansen är nöjd över att man övergått till elektriska ställdon på de 19 knivventilerna:

Personligen tycker jag det är trevligt med elektriska ställdon. De kräver inget underhåll. Vi har nu haft ställdonen i fem år och det har inte varit några problem med dem. I början fanns det en styrenhet som behövdes justeras in, men därefter har allt bara rullat på problemfritt. ”

På de tre anläggningarna som Kim Skov Hansen sköter om finns fortfarande områden som skulle vinna på att den nuvarande lösningen ersattes med elektriska ställdon i framtiden: 

Jag kan tänka mig att Fors A/S använder LINAK ställdon inom andra områden. Det skulle vara enkelt att montera dessa i de områden där vi idag använder luftlösningar, flänsarna finns redan och allt annat också, det handlar bara om att skapa en styrning. Att använda en elektrisk lösning frigör resurser eftersom vi slipper lufta ventilerna”, tillägger Kim.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta