Geringhoff, specialist inom utrustning till skördetröskor, har agerat på marknadens behov av effektivare skärbord. Deras uppfinning ”Freedom” karakteriseras – bland annat – av en fundamentalt ny design av skärraden. Tack vare den nya och patenterade designen på Freedom skärrad, passerar plantorna mycket varsamt till fördjupningen. Matarkedjorna är vinklade och optimerar därmed skördeprocessen och maximerar avkastningen.
Gå från hydraulik till el
En annan egenskap hos den nya skörderaden är skärborden. De justeras inte längre med hydraulik utan ett elektriskt system. Skärraden justeras med hjälp av ett elektriskt ställdon LA36 från Linak®.

De vinklade matarkedjorna för skärraderna har förbättrad plantacceptans. Föraren av skördetröskan måste justera bredden på avståndet mellan plattorna efter majskolvarnas storlek. Andelen och tjockleken på kolven och stjälken är avgörande för den här justeringen.
En justering maximerar skördeavkastningen och förhindrar blockering i skärraden.
I andra majströskor justeras skärbordet av ett enkelverkande hydraulsystem. Men på grund av den stora bredden på Freedom-skärbordet på upp till 12 meter. är det inte tillräckligt med ett enkelverkande hydraulsystem. Det var anledningen till att Geringhoff designers letade efter ett alternativ till den hydrauliska justeringen.
"Vi valde en elektrisk modell på grund av de många fördelarna", förklarar André Hemmesmann, gruppchef för utveckling och design hos Geringhoff. Enligt honom är systemets enkelhet ett viktigt argument till fördel för att använda elektriska ställdon.
"När man använder en eller flera hydraulcylindrar måste signalledningarna dras bredvid hydraulledningarna för att efterfråga positionen. Genom att använda ett elektriskt ställdon behövs bara en enkel kabel.”
Behövs inte fler ställdon
Dessutom behövs inte fler ventiler när man använder elektriska ställdon. Med det nya systemet behöver man bara upprätta anslutning till elnätet.
"Det är mycket bekvämt om vi inte behöver använda det hydrauliska systemet för att justera skärborden på skördetröskor. Genom att ansluta systemet till vårt eget styrsystem blir det självtillräckligt", förklarar Hemmesmann.
Genom att använda det elektriska systemet kan en programmerad rutin köras, som kort öppnar och stänger plåtarna om skärbordet skulle blockeras.
Därför valde Geringhoff LINAK
Enligt André Hemmesmann är detta anledningen till att Geringhoff beslutade sig för att använda LINAK ställdon på grund av den kända robustheten.
"Fruktsyra, damm, smuts och vatten blockerar ställdonet. Vi testade systemet i två år och vi var mycket nöjda med tillförlitligheten," säger han och sammanfattar:
"Med ett elektriskt system blir mycket mer möjligt. Vi kan tänka oss många saker i framtiden.”
Framtidens lantbruk är beroende av automation
Nyckelordet är automation. Med en lämplig programmering kan du till exempel snabbt öppna skärbordet en gång varje vända och stänga det igen för att förhindra eventuella blockeringar. Det skulle även vara möjligt att använda ett sensorsystem för att permanent säkerställa optimal inställning.
En viktig fördel med LINAK ställdon är den integrerade styrenheten (IC) som finns som tillval. Tack vare IC kan man enkelt programmera ställdonen och integrera dem i det befintliga systemet. Ställdonet får styrkommandot, medan elektroniken tar hand om resten. LINAK har IC-ställdon i olika konfigurationsnivåer och med olika tillval. Det finns även CAN-bussvarianter.
Om Geringhoff
Geringhoff grundades 1880 och med åren har företaget blivit specialister på skördetillbehör till skördetröskor. Familjeföretaget startade som en smedja och försäljning av lantbruksmaskiner. 135 år senare är Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG ett modernt och internationellt maskintekniskt familjeföretag som drivs av den femte generationen Geringhoff.
Tillverkningen sker på olika platser. Huvudkontoret ligger i Ahlen i Tyskland. En annan tillverkningsanläggning finns i St. Cloud, Minnesota, USA, där skördeutrustning tillverkas för den nordamerikanska marknaden.