Ställdonets effektivitet har ett direkt samband med motorn, växlarna och spindeln och hur dessa komponenter samverkar.
På grund av spindeln och dess form ger ett elektriskt ställdon alltid samma uteffekt, oavsett belastning, medan ett hydrauliskt eller pneumatiskt system ger varierad effektivitet mellan tryck och drag. Även om trycket i ett sådant system är detsamma så är det inre området som oljan eller luften passerar genom mindre när den körs inåt i drag och effektiviteten är relativt lägre än vid tryck.
Oavsett belastning kan ett elektriskt ställdon köras med samma hastighet både vid tryck och drag.
Med ställdonets uteffekt kan du välja att flytta en hög belastning med låg hastighet eller tvärtom. Om du multiplicerar belastningen med hastigheten får du den uteffekt som krävs för rätt rörelse – detta ger dig en bra indikation på vilken ställdonsmodell du behöver. Med ett LINAK® ställdon kan du välja mellan olika växlar och spindelstigningar för att få den perfekta lösningen.
Det finns många olika typer av spindlar och spindelmuttrar till elektriska linjära ställdon och dessa väljs alltid baserat på den belastning och prestanda som ställdonet kräver. För att till exempel lyfta tyngre laster måste muttern vara längre för att bättre fördela belastningen mellan mutterns gängor.
Spindelns geometri måste beaktas för att få optimal effektivitet för en spindel. Trapetsformad, högprofilerad och lågprofilerad är exempel på spindelgeometrier som används till LINAK industriställdon.