Kontakta oss här

 

Hur kopplingsmekanismen fungerar i ett elektriskt industriställdon


De grundläggande komponenterna i ett elektriskt ställdon är motor, kuggdrev och spindel. Ibland lägger man till en kopplingsmekanism i ställdonets design. I den här filmen förklarar vår expert Hunter Stephenson syftet med kopplingen i ett linjärt industriställdon och hur kopplingen fungerar i LINAK® ställdon LA36.

Vilken funktion har en koppling i ett elektriskt linjärt ställdon?

Kopplingen har två syften:

  1. Det skyddar industrimaskinen och ställdonet.
  2. Ställdonet kan användas utan styrningselektronik.

Kopplingen gör elektriska linjära industriställdon från LINAK® mångsidiga och enkla att implementera i olika maskiner. I ställdonet kan kopplingen hantera en tryck-/dragkraft på cirka 1,5 till 2,0 gånger den nominella belastningen vid nominellt varvtal innan kopplingen frikopplas.

Kopplingen kopplar ur rotationsrörelsen från motorn till spindeln och växeln. Det är viktigt att poängtera att detta inte är en säkerhetsfunktion för när ställdonet är avstängt och utsätts för tung belastning. Kopplingens urkopplingsmekanism aktiveras bara när motorn roterar (strömmen är påslagen).

Hur fungerar en koppling?

Kopplingen frikopplas när vridmomentet överskrider en förinställd gräns. Detta händer om motorns vridmoment blir för högt när ställdonet körs. Fjäderplattan kan inte hålla belastningen och kullagren trycks ut ur spåren.

Kopplingen frikopplas när lamellerna vrids utan att skapa rörelse, vilket innebär att kopplingen frikopplas.

När vridmomentet sänks faller kullagren på plats och vridmomentet överförs åter igen till en linjär rörelse.

På så sätt skyddas ställdonet och applikationen vid överlast.

Har ställdon med integrerad styrenhet en inbyggd koppling?

Nej. För ställdon med integrerad styrenhet är kopplingen en överflödig komponent. Ställdon med IC Integrated Controller™ använder istället en strömgräns för att säkerställa att ställdonet automatiskt stannar om det stöter på ett hinder eller annat motstånd i applikationen. Strömgränserna är utformade för att skydda både applikationen och ställdonet.

Visste du att?

Kopplingen fyller två syften i ett ställdon. Det ena är att skydda industrimaskinen och ställdonet. Det andra är att säkerställa att ställdonet kan användas utan styrelektronik.

Ett linjärt ställdon med kopplingsmekanism ger även bra mångsidighet och gör det enklare att implementera ställdonet i olika maskiner.

Kopplingen skyddar ställdonet och applikationen mot överbelastning genom att koppla bort rotationsrörelsen från motorn till växel och spindel när vridmomentet överskrider förinställt gränsvärde. Denna säkerhetsfunktion gäller motorns rotationsrörelse och fungerar därför bara när ställdonet är i drift. Om du vill veta mer om kopplingens funktion kan du titta på filmen här ovan.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta