Eldrift är inte den vanligaste kraftkällan när det gäller traditionella jordbruksmaskiner. Men en förändring är i antågande. Flera forskningsprojekt – huvudsakligen i Europa – håller på att utforska fördelarna med mindre maskiner, en högre grad av automatisering och inte minst en övergång till eldrift!
Ett team examensstudenter på Institute of Agricultural Engineering vid universitetet i Hohenheim, Tyskland, bestämde sig för att göra allt detta. Man tog fram en liten, men ganska kraftfull mobil gallringsrobot, kallad Phoenix, som kan kapa ogräs med hög noggrannhet och som försiktigt kan luckra jorden mellan känsliga plantrader.
LINAK® ställdon driver inställningen av hackan
Till skillnad från de flesta andra utvecklingsprojekten kring robotar för jordbruket så är Phoenix inte helt autonom. Själva gallringsprocessen är automatisk. Men roboten behöver en mänsklig operatör för att ta sig runt på fältet. Detta sker via fjärrstyrning med en känslig joystick, som gör att operatören kan stå eller sitta på en annan plats.

Nyligen intervjuade LINAK GmbH David Reiser, en av examensingenjörerna som var involverad i utvecklingen av Phoenix.
Här beskriver David Reiser hur Phoenix klarar några av alla de utmaningar som finns inom det moderna jordbruket, några av fordonets egenskaper och funktioner, samt inte minst varför teamet valde LINAK ställdon med integrerad styrenhet (IC) till projektet.
Om du vill veta mer om hur LINAK kan hjälpa till med jordbruksautomation eller mer specifikt om Phoenix, kontakta ditt lokala LINAK kontor eller läs hela intervjun med David Reiser: ”Eye catcher – Phoenix-robot med LINAK® teknik.”